</GymDigital>

Har du testat Knäböj i Smithmaskin? Smithmaskiner finns på de flesta gym. Det är ett redskap som kan beskrivas som en ställning med två lodräta stänger med en skivstång fastmonterad.

Skivstången sitter fast i ställningen, detta betyder att den bara kan röra sig vertikalt och kan ej rör sig horisontellt. GymPartner Träningsutrustning Smithmaskin

Är Knäböj i Smithmaskin ingen dum idé?

På skivstången brukar det finnas en krok eller hake som man kan använda för att hänga upp skivstången när man är klar med alla repetitioner eller när man inte orkar med ett lyft.

Du kan alltså använda en smithmaskin för de flesta övningar där du använder en skivstång med vikter.

Man kan ofta pröva tyngre vikter i en Smith-maskin jämfört ned fria vikter. När man prövar tyngre vikter än normalt kan ha viss hjälp av prestationshöjande kosttillskott eller pre-workout.

Prestationshöjande kosttillskott fungerar främst genom att öka uthålligheten eller ge dig en energitillskott så att du orkar träna längre och hårdare.

Många prestationshöjande kosttillskott hjälper även kroppen att återhämta sig fortare.

Knäböj och Smith

Smithmaskin ett alternativ du kan använda istället för en fri skivstång i en knäböjställning. Det finns flera negativa och positiva saker med att träna knäböj i smithmaskin.

Fördelar med Knäböj i Smithmaskin:

Hjälper dig med balansen

Säkerhetsaspekten är en stor fördel för en Smithmaskin

Det är säkrare att träna själv i en Smithmaskin

Nackdelar:

Rörelsemönstret blir inte naturligt

Fria vikter är inte farligare att använda än Smithmaskin för Knäböj

  1. När du lär dig en övning ska du alltid börja med en oladdad stång för att lära dig tekniken korrekt.
  2. Det är först när tekniken sitter som du ska börja ladda skivstången med vikter. Under tiden du lär dig kan du utvärdera din teknik genom att be en kunnig kompis eller en instruktör att utvärdera din teknik.
  3. Man lär sig snabbt att utföra övningar säkert och korrekt.
  4. Om du använder fria vikter lär du även känna dig kropp, med tiden kommer du att veta när du har en eller två repetitioner kvar.
  5. Det är även bra att veta hur du ska hantera när du misslyckas i en övning
    Om du tappar kontrollen i knäböj med fri stång är det inte särskilt svårt att ta sig undan. Du kan använda dig av knäböjställningen eller lära dig att släppa stången bakåt. När du tränar tekniken, öva även in att släppa stången bakåt så du kan känna dig lugn med att du kan hantera en misslyckad knäböj.
  6. En knäböjställning har ofta säkerhetsstänger som kan justeras till en höjd som är passande. Ställ in dessa till en höjd strax under djupet för din knäböj.
  7. Om knäböjen misslyckas kan du bara släppa stången mot säkerhetsstängerna och tar dig ut under stången. Så en smithmaskin ger en falsk känsla av säkerhet. Det är inte är stor skillnad i säkerhet om man jämför fria vikter och smithmaskin. Styrkelabbets Träningsprogram  

Knäböj Klassisk

Knäböj i Smithmaskin kan ge sämre träning

Smithmaskin hemma eller på gymmet?

Smithmaskinen kan vara en perfekt träningsmaskin att ha i hemmagymmet då det går att utföra många tunga basövningar med den.

Maskinerna finns i både enklare varianter så väl som kraftiga maskiner med riktig hög kapacitet som gymmen väljer.

Det finns även ”Smithar” med kombinerat Halfrack som gör det till en näst in till komplett gymmaskin.

Prova många olika Bröstövningar för omväxling såsom Bröstpressar i maskin, Hantelpress med hantlar på träningsbänk, klassisk bänkpress som är en bröstövning som man ökar styrkan i hela överkroppen på kort tid.

Hantlar och kompletta hantelset

Armmaskiner i toppskick

Motionsredskap för viktminskning

Går det att mäta stress och utmattning?

Lämna ett svar