Motionscykel för äldre

Så väljer du rätt Motionscykel för äldre, för det är som bekant aldrig för sent att börja träna. För seniorer över 65 år är det viktigt med daglig motion för att hålla sig frisk och pigg samt motverka en rad åldersrelaterade problem.

Motionscykel för äldre

Vi rekommenderar att du sköter din hälsa genom att motionera dagligen. Då det svenska vädret inte är motiverande för utomhusaktiviteter hela året kan det vara en bra lösning att skaffa sig en motionscykel eller annat motionsredskap så att konditionen och den fysiska förmågan kan upprätthållas inomhus. Det är dock inte alla motionsredskap som är lika väl ämnade för seniorer, så här kan du läsa våra rekommendationer.

Optimal och skonsam träningscykel för seniorer

En motionscykel ger utmärkt kardiovaskulär träning för seniorer. Under träningen tillförs mer syre i kroppen, blodcirkulationen stimuleras och blodtrycket sänks. Resultatet är att man känner sig bättre både fysiskt och mentalt efter att man tränat.

Motionscykeln är samtidigt en relativt skonsam form för motion, de cirkulära rörelserna utsätter inte knä och leder för hårda belastningar som vid exempelvis löpband.

Det är enkelt att träna på en motionscykel – den är alltid redo och du sätter dig bara på den och cyklar som en normal cykel utan att tänka på att hålla balansen. Då träningen utförs sittande känner du dig mer säker än på en Crosstrainer eller ett Löpband.

Vad ska man som senior vara uppmärksam på vid val av motionscyklar?

Speciellt för seniorer är det viktigt att träningen påbörjas med låg belastning. De flesta motionscyklar har idag en liten skärm monterad på styret där man kan välja mellan olika program eller ställa in belastningen manuellt. Man kan också läsa av hur lång tid man har tränat, antalet varv, hastighet och hur lång distans man cyklat. Många av de moderna motionscyklarna har också inbyggd pulsmätare i handtagen så att man kan följa sin puls eller hjärtrytm på skärmen. Det är en bra grund för rätt motion då man kan träna olika pulsområden, eventuellt efter läkarens anvisning.

De mer avancerade motionscyklarna är utrustade med en så kallad ergometer som mäter belastningen i watt – alltså den kraft som trampas i pedalerna. Om du väljer en motionscykel med ergometer eller watt-mätare ska du vara uppmärksam så att ergometern kan ställas in på effekten 25 och 50 watt, vilket är en bra utgångspunkt för seniorer.

En annan viktigt sak man ska tänka på när man som senior ska välja en motionscykel är att titta efter en modell med låg instigning, som gör det lättare att stiga av och på utan att behöva lyfta sina ben för högt. Det är med till att öka tryggheten.

Om man har mottagit riktlinjer från sin läkare omkring max belastningen är det inte tillräckligt att välja en normal motionscykel då dessa sällan anger den precisa belastningen i watt. I så fall ska du som nämnt ovan välja en ergometer cykel som har en exakt indikator för belastning, som är grunden för en korrekt träning utan överbelastning.

De flesta motionscyklar har ofta inbyggd pulsstyrning och hastighetsberoende program som styr belastningen automatiskt så att man hela tiden tränar i sitt korrekta och optimala pulsområde och på det sätt inte överskrider max belastningen.

Liggcyklar & begagnade motionscyklar för seniorer 

En liggcykel – också kallad sittande motionscykel – kan vara den bästa lösningen om man har problem med ryggen. En liggcykel har ett riktigt säte med ryggstöd som både är bredare och mer bekvämt än det man ser på traditionella motionscyklar, som normalt bara har en lättare överdimensionerad sadel.

Då en liggcykel även är mycket lägre betyder det att det är lättare för seniorer att sätta sig i den.

När man tränar med en sittande motionscykel är det viktigt att man väljer en träningsposition där sätet stöttar ryggen korrekt– och särskilt ryggraden, således att man får en skonsam träning även om man har utmaningar med fysiken.

Sitt- eller liggcyklar ger seniorer möjlighet för både kardiovaskulär- och muskel träning. Det kan vara en bra lösning för människor som annars inte har möjlighet för att hålla den fysiska formen vid liv genom andra träningsformer.

Pedaltränare som träningscykel för seniorer

En pedaltränare är ett billigare alternativ till en motionscykel. Pedaltränaren används för träning av både armar och ben. Den aktiverar de olika muskelgrupperna och mobiliserar lederna.

Om en traditionell motionscykel ligger lite över budgeten så är pedaltränaren ett väldigt bra alternativ där du kan komma igång med träningen från ett pris omkring 600 kr.

Kom ihåg att alltid konsultera med din läkare innan du påbörjar din träning.

Digital Marknadsföring för gym!

För att synas och nå ut till potentiella kunder är det viktigt att tänka på hur webbplatsen uppfattas av Google. Det leder till ökad synlighet för sökmotorerna och ger mer trafik till webbplatsen som i sin tur kan leda till nya kunder.

Läs vår artikel på engelska här Exercise Bike Reviews

Låt oss hjälpa dig synas på Webben!

Tjänster

Motionscyklar och träningscyklar