Friskvårdshuset i konkurs – Pandemin blev för tuff

Gymmet Friskvårdshuset i Kristianstad har försatts i konkurs. Det beslutades av Kristianstads tingsrätt under tisdagsförmiddagen efter att ägaren Linus Bolin själv tagit initiativet. ”Det har varit en extremt tuff dag”, säger han.

Friskvårdshuset stängdes 1 december pga. Konkurs!

Friskvårdshuset i konkurs – Pandemin blev för tuff

Företaget skriver på Facebook ”Detta är en jobbig dag för oss på Friskvårdshuset i konkurs, men pandemin slog hårt mot oss och vi kan inte längre fortsätta bedriva verksamheten. Vi ber om ursäkt till alla som inte kan utnyttja sina träningskort, se nedan för mer information.

Tack för alla dessa åren, kära kunder❤️”

”Om du betalt för träning som nu inte kommer att äga rum, har du en fordran i konkursen. Om det blir utdelning i konkursen (kan dröja något år innan vi vet), kan du eventuellt få tillbaka en del av vad du betalt. Om du vill bevara den möjligheten får du skicka e-post till konkursförvaltaren under adress info@ksdlaw.se. Ange att saken rör Friskvårdshuset i konkurs, ditt namn, postadress, personnummer och vilket krav du har i pengar.”

Friskvårdshuset i konkurs – Pandemin för tuff

Stor risk för konkurs i Friskvårdshuset r

Kristianstads kommun stämde Friskvårdshuset på 2,7 miljoner kronor och kräver att det privata gymföretaget ska vräkas från Tivolibadets lokaler.

Det var i höstas som Kristianstads folkvalda revisorer kritiserade Friskvårdshusets miljonrabatt på hyran i kommunala Tivolibadets lokaler.

Kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell avskedades för att under flera år efterskänkt hyra till det privata gymföretaget, totalt 2,4 miljoner kronor.

Kommunen beslutade att kräva tillbaka pengarna från bolaget. Sista chansen för gymmet att betala var på tisdagen.

När tidsfristen gått ut har ännu inga pengar betalats. Kommunen vände sig därför på onsdagen till Kristianstads tingsrätt och stämde företaget på 2,7 miljoner kronor plus hyran för årets fjärde kvartal. Kommunen stämmer även företaget på framtida hyror fram till att gymmet blir avhyst från Tivolibadets lokaler.

Så här i corona-tider tvingas många gymföretagare hantera helt oväntade kriser såsom att bestämma sig i tid för antigen Gymkonkurser eller Rekonstruktioner ?.

Många riskerar konkurs, vilket kan vara den enda utvägen. Men i vissa fall kan rekonstruktion innebära en andra chans.

Här är skillnaderna mellan konkurs och rekonstruktion.

Friskvårdshuset i konkurs eller rekonstruktion ?

– Om ett gymföretag har en bärande affärsidé och betalande kunder, men tillfälligt drabbas av coronakrisen om Pandemin blev för tuff, rekommenderar vi att försöka med rekonstruktion innan man försätter bolaget i konkurs, säger han.

Skillnaden mellan konkurs och rekonstruktion är att företag som försätts i konkurs försvinner för gott. Om en rekonstruktion lyckas kommer företaget att leva vidare.

– Men det finns också en chans att återuppliva företaget efter en konkurs. Det är om ägaren eller någon annan intressent köper ut inkråmet av konkursförvaltaren och börjar om.

Men självklart är det alltid bättre att undvika konkurs, enligt GymPartner.

Detta är konkurs

När ett företag inte kan betala sina räkningar – skatter och sociala avgifter samt leverantörsfakturor och löner – kan det begäras i konkurs. Det är antingen företagaren själv, en anställd, banken eller någon leverantör som inte fått betalt som gör det hos tingsrätten.

Om tingsrätten fattar beslut om konkurs utses en konkursförvaltare som reder ut vilka tillgångar och skulder som finns. Sedan finns en prioriteringsordning för vem som ska få betalt först. Alla tillgångar används för att betala skulder, så långt pengarna räcker.

Under tiden som konkursen pågår och under de anställdas uppsägningstid träder den statliga lönegarantin in för samtliga arbetstagare, även visstidsanställda och vikarier, och den gäller i max åtta månader.

Men den har ett tak – den högsta ersättningen är 189 200 kr per anställd. Det är Länsstyrelsen som sköter utbetalningarna av lönegarantin.

Detta är rekonstruktion

Om företaget fortfarande har betalande kunder och svårigheterna beror på en tillfällig likviditetskris – exempelvis för att en eller flera storkunder inte betalar i tid

– kan en konkurs undvikas genom en så kallad rekonstruktion. Regelverket är hårt, och man behöver en rekonstruktör. Hen gör en bedömning av läget, sedan skickar bolaget en ansökan till tingsrätten.

Beviljas rekonstruktionen innebär det att företagaren inte behöver betala några skulder som härrör från före tingsrättens beslut. Ingångna avtal med kunder och leverantörer gäller, men alla fakturor som kommer in efter rekonstruktionsbeslutet måste betalas kontant (alltså inte med kredit) och bolaget får inte dra på sig några nya skulder.

Alla bolagets konton fryses och inkommande betalningar styrs om till ett klientmedelskonto hos rekonstruktören. Tingsrätten beviljar en rekonstruktionstid på tre månader i taget, upp till ett år.

Inom en vecka ska rekonstruktören meddela samtliga fordringsägare om att en rekonstruktion är på gång, och efter tre veckor kallar tingsrätten till ett borgenärsmöte.

Borgenär är detsamma som fordringsägare, alltså någon som har en fordran på företaget. På mötet får fordringsägarna möjlighet att yttra sig och rätten fattar därefter beslut om rekonstruktionen ska fortsätta.

Senare sker en ackordsförhandling med förslag på hur stor del av fordringsägarnas fodringar som bolaget kan betala. Genom omröstning bestämmer fordringsägarna om de går med på uppgörelsen.

En rekonstruktion kräver alltså att det finns nog med pengar att driva företaget vidare under den här tiden. Finns inte det, blir det konkurs.

Liksom vid en konkurs gäller lönegarantin för de anställda.

Kontrollbalansräkning

I båda fallen är det viktigt att företagaren har koll på ekonomin och upprättar en kontrollbalansräkning så snart halva aktiekapitalet är förbrukat. Kontrollbalansräkningen ska sparas för att kunna visas upp senare vid en eventuell konkurs.

Räkna ut skillnaden mellan tillgångar och skulder för att se om differensen når upp till häften av aktiekapitalet. Finns en revisor, ska hen granska kontrollbalansräkningen.

Därefter har man åtta månader på sig att återställa aktiekapitalet.

Pandemin blev för tuff – Enligt ägaren Linus Bolin ?

Om problemen fortsätter, är det viktigt att senast på förfallodagen för skatteinbetalningen ha begärt företaget i konkurs eller en rekonstruktion. Annars riskerar företagaren och alla styrelseledamöter att få betala förfallna skatter privat, från redan skattade pengar.

Detta kallas företrädaransvar. Normalt är de här reglerna mycket stränga, men så här i coronatider har Skatteverket lättat något på dem. Verket har bestämt att inte utnyttja företrädaransvaret för företag som under coronakrisen fått ett tillfälligt anstånd med skatteinbetalningarna beviljat.

Men för den som inte har valt det dyra anståndsalternativet gäller det ”hårda” företrädaransvaret.

Vill du som gymägare hjälp med affärsupplägg, hyresförhandlingar, rekonstruktion och lösen av dyra leasingavtal så är du välkommen att mejla mig Martin MaXimus mbrjesson@gmail.com 

Finansiering av konkursgym om Pandemin blev för tuff?

GymPartner har valt att arbeta tillsammans med Release Finans för att ge våra kunder möjlighet till snabba kreditbesked, enkla rutiner och personligt engagemang. Release Finans erbjuder ett genomarbetat koncept för leasing, hyra och konsumentkrediter med stor rörlighet.

Leasing

Leasing av Gymkonkurs eller Rekonstruktion är en form av långtidshyra där företaget fördelar kostnaden över tiden. Vi äger objektet och kunden nyttjar det. Efter leasingtidens slut löses oftast avtalet till ett förutbestämt restvärde, i regel 5-10 % av finansierat belopp. Leasing binder inte kapital, är lätt att budgetera och kan anpassas till intäkterna.

Hyra

Hyra av Gymkonkurs eller Rekonstruktion används när företaget är ute efter nyttjandet/funktionen, inte ägandet. Med ett hyresavtal får hyrestagaren möjlighet till byte av utrustningen alternativt komplettering under pågående hyrestid.

Läs om GymPartner’s benmaskiner

Unikt tillfälle för Gympartner Sweden att kunna sälja och leverera så här är gammal gymutrustning i detta fina skick. Utrustningen ser knapps använd ut.

GymPartner Träningsutrustning Mölndal

GymPartner Sweden’s framgång bygger på mångårig erfarenhet i gymbranschen som gör att du tryggt kan investera i den träningsutrustning som vi rekommenderar. Vårt mål är att bli Sveriges mest kompletta helhetsleverantör av TräningsmaskinerTräningsredskapHemmagym  och Vi, vänder oss både till privatpersoner och företag.

Köp nya eller begagnade löpbandcrosstrainersroddmaskiner och motionscyklar.
Kolla även våra Färdiga Paket med GymBRF & Skivstångs-paket

Digital Marknadsföring för gym!

För att synas och nå ut till potentiella kunder är det viktigt att tänka på hur webbplatsen uppfattas av Google. Det leder till ökad synlighet för sökmotorerna och ger mer trafik till webbplatsen som i sin tur kan leda till nya kunder.

Låt oss hjälpa dig synas på Webben!

Ägaren Linus Bolin